Ga je mee op culinaire wereldreis?

Ga je mee op culinaire wereldreis?

Ga je mee op culinaire wereldreis?

Binnen Barbecue

Waar wij de barbecue vaak aansteken met lekker weer in de tuin, barbecueën de meeste Koreanen binnenshuis. Vaak zit de barbecue zelfs in de eettafel verwerkt. Iedereen aan tafel grillt dan zelf het vlees op de hete plaat. En ja, dat lijkt inderdaad op gourmetten. Maar er is wel degelijk een verschil. In Korea eet je namelijk met je handen. Het vlees bestaat vooral uit fijngesneden varkens- of rundvlees en dat rol je op in slabladeren. Deze bladeren vul je verder met knoflook, groene peper, kimchi (gefermenteerde groenten) en saus. En dan... eet je het in één hap op.

Amerika

Als je aan een Amerikaan vraagt waar de barbecue oorspronkelijk vandaan komt, zal hij altijd zeggen dat het een Amerikaanse uitvinding is. Dat Amerikanen denken dat de barbecue hun uitvinding is, is ook wel logisch. De barbecue is voor hen het verlengstuk van de keuken. Het hele jaar maken ze er gebruik van. Het is lastig om te bepalen wat nu écht een Amerikaanse traditie is, want die tradities verschillen van staat tot staat. Over het algemeen werken Amerikanen graag volgens de ‘low & slow methode’ ook wel the Real American BBQ genoemd. Vlees zoals Brisket, Shortribs, Pulled Pork en Spare-ribs wordt dan op lage temperatuur bereid boven een rokend vuur.

Duitsland

We zien de barbecuetrend in Duitsland de afgelopen jaren flink groeien. Het wordt een steeds groter en populairder onderdeel van de Duitse keuken. Barbecuespeciaalzaken schieten uit de grond en de Duitsers organiseren ieder weekend wel ergens een barbecuewedstrijd. 

Australië

Een verjaardag, feestdag, de winst van je favoriete sportteam, een stranddag: het leven in Australië wordt gevierd met een barbecue. Australiërs bereiden allerlei soorten vlees op de barbecue, maar 'kangoeroevlees' blijft favoriet. Je eet het als steak, burger of worstje. Dit wordt direct boven vuur gegrilld. Nog een tip: word je ooit uitgenodigd voor een barbecue in Australië? Bring your 'own booze', anders loop je het risico dat je niets te drinken krijgt haha.

Zuid-Afrika

'De braai', of tewel barbecue, is misschien wel hét belangrijkste item in de Zuid-Afrikaanse keuken. Wat de Zuid-Afrikanen met die braai doen, is uniek. Ze maken namelijk eerst een houtvuur en schuiven vervolgens de hete as opzij. Boven die as wordt vlees, vis of groente gegrild. Dat duurt een stuk langer dan wanneer je vlees grilt boven houtskool, maar dat maakt de Zuid-Afrikanen helemaal niets uit. Het gaat namelijk om de gezelligheid en de gehele beleving eromheen.

Japan

Waar het bij de Amerikanen gaat om grote stukken vlees, bereiden Japanners juist verfijnde gerechten op de barbecue. Hiervoor gebruiken ze traditioneel speciale houtskool, binchotan. Deze houtskool is al verkoold en rookt niet. Een bepaalde Japanse barbecue, de shichirin, wordt dan ook binnen gebruikt. Vooral dunne spiesjes van kippenvlees en hun eigen 'wagyu beef' zijn populair. Wagyubeef is supermals rundvlees met een hoog vetpercentage.

Barbecue Weetjes

*Wist je dat in North & South Carolina een heel varken tot wel 15 uur geroosterd wordt in een barbecue in de grond, ook wel PIT genoemd? Met deze ‘whole hog’ traditie wordt het varken langzaam bereid tot een grote berg overheerlijke ‘pulled pork’.

* Wagyubeef staat wereldwijd bekend als een delicatesse en kost per kilo tussen de 100 en 1000 euro. Het meest bijzondere van dit dure rundvlees is de marmering van het vlees. Het vet loopt door het vlees en smelt bij verhitting. Wat het vlees naast de marmering verder zo lekker maakt? De koeien volgen een speciaal dieet.☺

*’De ‘braai’ heeft in Zuid-Afrika een eigen nationale feestdag: 24 september!

* Duitsland heeft een nationaal kampioenschap barbecueën: Der Deutsche Grillmeisterschaft.

* Wist je trouwens dat A-Z  Barbecue Service vanaf April 2022  nu ook bezorgt in Nordrhein-Westfalen (dus niet alleen in de duitse grenstreek)?