Asperges eten met Pasen? Wij regelen het!

Asperges eten met Pasen? Wij regelen het!

Asperges eten met Pasen? Wij regelen het!

Ondernemer Jelle: "Asperges horen bij Pasen."

Limburgse witte goud van A-Z

Jelle: "Als je in Limburg bent opgegroeid net zoals ik, dan kun je niet om de asperge heen. Overal zie je half februari de aspergebedden herrijzen uit de aarde, wel of niet bedekt met zwarte plastic. Met deze plastic wil de aspergeteler de groei vervroegen. Zo is het mogelijk om al met Pasen te genieten van verse asperges van de koude grond. Normaliter loopt het aspergeseizoen van half april tot eind juni maar met deze speciale ‘warmteteelt’ kan de echte Bourgondiër begin maart al genieten van het Limburgse witte goud

Aspergeteler Martens

Vandaag ben ik op bedrijfsbezoek bij aspergeteler Ron Martens te Tienray, waar het personeel met behulp van machines druk in de weer is met het opmaken van de aspergebedden (60 cm hoge heuvels van zand): “Nu de temperaturen al wat oplopen overdag en de dagen weer lengen, moeten we aan de slag. Sommige aspergeplanten beginnen al uit te lopen en we willen uiteraard niet dat het witte goud als groen gras boven de grond komt te staan. Werk aan de winkel dus”, aldus Martens die inmiddels vier aspergewinkels runt verspreid gelegen over Limburg en Brabant. Ik heb na de bedrijfsrondleiding die eindigt in de streekproductenwinkel, mijn oog laten vallen op een mooie aspergeschaal.  Die schoonheid  ervan kan ik niet weerstaan en heb deze dan ook aangeschaft als surprise voor mijn vriendin. Als ik hiermeethuis kom, dan is mijn vriendin zeker verrast. Zij houdt net als ik van Limburgse streekproducten en we proberen dan zelf ook zoveel mogelijk lokaal inkopen te doen. Streekproducten verdienen een extra mooie presentatie, vandaar de aanschaf van deze aspergeschaal. Wat we in huize Willems met Pasen op tafel gaan zetten? Lekkere verse asperges natuurlijk, gepresenteerd op dit mooie stuk keramiek haha...ha.

Waarom eten we asperges met Pasen?

Ik heb heel wat opgestoken tijdens mijn bedrijfsrondleiding bij aspergeteler Martens en wil 'het geleerde' graag delen: 'De asperge is een heel weersafhankelijke groente, waardoor een exacte oogstdatum lastig te bepalen is. Een koude grond is namelijk niet bevorderlijk voor de groei van de aspergeplant. Dus als de temperaturen meezitten kunnen we asperges eten met Pasen. Daar kan ik me echt op verheugen! Limburg is het land van de asperges, dat wist je vast wel. Maar waarom? De Limburgse zandgronden zijn heel geschikt voor de teelt van asperges. De grond is goed doorlaatbaar waardoor water snel de grond in trekt. Dit proef je goed terug in de smaak van asperges afkomstig uit onze eigen provincie.'

Thuis paasdiner

Om jou als A-Z klant tegemoet te komen in de bereiding van het komende paasdiner, hebben collega culinaire creasoof Jeroen en ik een Seizoensbox Menu samengesteld waarin het witte goud de hoofdrol speelt. Wij doen lokaal zaken met o.a. Martens die voor ons de verse asperges geschild aanlevert voor onze aspergebox. Als klant hoef je dus enkel en alleen maar het witte goud gaar te koken. Lekker makkelijk, een kind kan de was doen.

Wil je ook lekker makkelijk asperges eten met Pasen? Ons met zorg bereide Limburgse Asperges Seizoensbox Menu staat op jou te wachten!