Waarom sporten in clubverband?

Waarom sporten in clubverband?

Waarom sporten in clubverband?

A-Z eigenaar Jack raadpleegt een sportpsychologe

Waarom is plezier hebben in sporten belangrijk?

Jack: Waarom sporten kinderen (in clubverband)? Uit verschillende onderzoeken en ook uit het onderzoek van een bevriend sportpsychologe, komt steevast hetzelfde beeld naar voren: Kinderen sporten voor hun plezier. Het omgekeerde geldt ook. De voornaamste reden voor kinderen om te stoppen met sport is als ze er geen plezier meer aan beleven. Ze heeft me een lijstje gegeven met vijf andere redenen die kinderen geven voor hun sportdeelname. ‘Winnen’ staat pas op plek zes, zoals je kunt zien (al zijn hier natuurlijk ook uitzonderingen op).

  1. Plezier
  2. Lekker bewegen
  3. Vrienden maken
  4. Leren
  5. Fit voelen
  6. Winnen

Sportplezier staat dus met stip op nummer 1. Wat wordt nu precies verstaan onder sportplezier? Ook dit vroeg ik aan mijn bevriende sportpsychologe en dit is wat ze zei: "Het is meer dan sporten voor de gezelligheid en ontspanning. Kinderen ervaren sportplezier als ze de vrijheid hebben om eigen keuzes te maken. De ruimte krijgen om fouten te mogen maken. En waardering krijgen, ook als ze verliezen. Je kunt dan zeggen dat ze goed hun best hebben gedaan en je het leuk vond om naar haar/hem te kijken."

Sportmotivatie

Jack: Motivatie kun je zien als het heilige vuur dat binnenin een sporter brandt. Hij sport omdat hij het zelf wil. Het is zijn passie. In ieder mens zit een passie. Zo verzorg ik graag barbecues, omdat ík dat graag wil en leuk vind om mensen blij te maken. Natuurlijk verdien ik er een goede boterham aan en dat is zeker meegenomen. Nu ik de zestig gepasseerd ben zou ik het rustiger aan kunnen gaan doen, maar waarom? Ik vind mijn werk of liever gezegd ‘hobby’ te leuk om te laten, dus ga ik door totdat ik erbij neerval haha. Neem als voorbeeld de Zwitserse tennisser Roder Federer: Hij heeft een extra sterke motivatie, hij heeft alles gewonnen wat er maar te winnen valt en toch blijft hij doorspelen. Omdat hij het spelletje zo mooi vindt. En dat snap ik volledig.

Het Club Barbecue Menu

Hoe je je kind enthousiast kunt maken om lid te worden van een club? Vaak gaat dit vanzelf als ze eenmaal op de basisschool zitten. De mijne wilde op voetbal net als zijn vriendjes uit zijn klas en daar zei ik als voetbal-liefhebber natuurlijk geen ‘nee’ op. Een teamsport beoefenen op jonge leeftijd geeft veel plezier en zo kun je een beginbasis leggen voor zijn/haar verdere sportieve en sociale leven. Verder kun aan je kind vertellen dat er bij een club geregeld verschillende gezellige sportevenementen worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld een voetbaltoernooi of een jeugdkamp/voetbalkamp met op het einde ter afsluiting een (club)barbecue. Welk kind houdt nu niet van gezelligheid, bewegen én lekker eten? Ik ken ze niet. Mijn inmiddels volwassen zoon en zijn maten denken met veel plezier terug aan die clubbarbecues van vroeger bij de voetbalvereniging. Hoe gezellig en leuk het toen was. Én het heeft zijn vruchten afgeworpen: Deze inmiddels volwassen mannen sporten en barbecueën nog steeds geregeld samen. Te leuk toch!