Verliefd op de zee

Verliefd op de zee

Verliefd op de zee

Victoria deelt haar vakantieherinneringen én -plannen

Hollands zomerweer

Het is zondagmiddag. Ik heb lekker geen verplichtingen. De zon schijnt, het is 22 graden buiten. Toch besluit ik ondanks het mooie weer, om binnen voor de televisie te gaan hangen. Al zappend met de afstandsbediening beland ik in een of ander random reisprogramma. Mooie krijtrotskusten verschijnen op mijn netvlies. De schoonheid van een betoverende kustlijn streelt mijn hart. Dan dringt het tot me door.Dit is de Algarve...dit gaat over Portugal. Laat dat nu net het land zijn waar wij (mijn man, hond en ik) komende september naar toe willen gaan met onze camper. Ik ga geïnteresseerd wat rechter opzitten en zet het  volume van de beeldbuis iets harder. Mijn hart wordt warm van zoveel moois. Ook de Hollandse zonnestralen die door het venster naar binnen schijnen, doen hun best om mijn hart te betoveren. Ze kleuren de muren van mijn woonkamer magisch oranje. Voor hoe lang mogen we nog genieten van dit zomerse tafereel? In Nederland heb je geen enkele zekerheid wat het weer betreft. 

Op vakantie in Walcheren

Afgelopen zomer zijn we (door corona gedwongen) langs de Nederlandse kust getrokken met ons huisje op wielen. Het was fantastisch. We hebben er geen minuut spijt van gehad en volop genoten. De Zeeuwen zijn aardig en de stranden zijn prachtig. Ik wil je alvast even een aantal handige vakantietips meegeven, mocht je van plan zijn in Nederland je zomervakantie te spenderen. Ik neem je mee naar een aantal hele bijzondere plekjes, die jij echt moet gaan bezoeken. Houd je, net als ik, van water en ruimte? Bezoek dan eens Walcheren met haar eindeloze stranden en geniet van zon, zee en strand. Wist je dat de meeste zonuren in Zeeland gemeten worden? Ik niet, maar inderdaad, vorig jaar tijdens onze binnenlandse roadtrip, was het warempel 's middags altijd zonnig en droog. Ik kan me niet herinneren dat er zelfs maar een hele vakantiedag verregend is.

Middelburg-Vlissingen-Zoutelande

De hoofdstad Middelburg is een gezellige plaats om te winkelen of een rondrit te maken. Echt heel leuk en interessant. Het Gotische stadhuis op de Markt is zeker een fotostop waard. De luiken van het gebouw vallen erg op door hun rood-wit geschilderde panelen.  Wil je van een extra spectaculaire uitzicht genieten? Beklim dan abdijtoren ‘de Lange Jan’. In slechts 200 stappen ben je boven waar je een prachtig uitzicht hebt over heel Middelburg. Erg indrukwekkend is ook de havenplaats Vlissingen. Immens grote zeeschepen varen voorbij richting Antwerpen. Een lust voor het oog. Maak een sportieve wandeling over het strand of de boulevard en geniet van een lekker 'bakkie leut' bij restaurant de Gevangentoren. Hier heb je het mooiste uitzicht over de Noordzee, dat je maar kan hebben. Je ziet de reuzen onder de scheepvaart voorbij schrijden, terwijl jij aan je koffie nipt. We hadden ook nog graag het Arsenaal bezocht maar met een hond mag je niet binnen. Jammer, maar met (de klein)kinderen lijkt me dit ook écht veel leuker om te doen. Dat bewaren we dus maar tot later. De horeca in Vlissingen en omstreken is verrassend divers. Een barbecuebedrijf ben ik daar echter nog niet tegengekomen haha. Zoutelande mag je ook echt niet overslaan, prachtig daar. Enorme zandstranden met prachtige hoge duinen maken het landschap speciaal én indrukwekkend. Het centrum daarentegen is klein en gezellig. Leuke winkeltjes zijn er volop. Ook de weekmarkt met haar vele viskraampjes kan en mag je niet missen. Vorige zomer hebben we ook nog een dagtrip met mijn bejaarde moeder naar Zoutelande gemaakt. We hebben zelfs nog een lekkere frisse duik genomen in het zilte schuimende zeewater. 'Brrrrrr, wat was het koud maar yesss... wat was het leuk!'

Op vakantie naar Ameland

Mijn allereerste vakantie  als kleuter van drie jaar, ging ook naar zee en wel naar het Waddeneiland Ameland. Wat een belevenis. Met de veerboot en gehuld in een hip regenjasje (ook toen had je al geen enkele garantie op goed weer in ons Hollandse kikkerlandje) ging ik samen met mijn ouders de wijde wereld in. Ik maakte voor het eerst kennis met de zee en haar oneindige pracht en praal. Ik werd onbewust terplekke op slag verliefd op die immense plas water. Van deze vakantie zijn nog prachtige vintage zwart-wit foto’s bewaard gebleven. Die pak ik er soms bij om nog even terug te dwalen naar mijn onbezorgde kinderjaren. De liefde voor de zee is mij dus met de paplepel ingegeven.

Op vakantie naar Schiermonnikoog

Ter afsluiting van onze roadtrip vorige zomer hebben we nog een dagje Schiermonnikoog gedaan. De veerboot zat vol met gezinnetjes. Talloze kinderen in zomerse kledij vergaapten zich aan de grootsheid van de zee, net als ik vroeger. Ook ík waande me weer even het kind van drie, op weg naar Ameland. Toen we na een prachtige boottocht vol mooie herinneringen voor mij uiteindelijk op het mooiste Waddeneiland van Nederland aankwamen, sloeg de klok inmiddels twaalf uur. De zon stond hoog aan de hemel en het kwik op de thermometer gaf de tropische 32 graden aan. Zweetparels sierden ons voorhoofd. Een zonovergoten eindeloos strand straalde ons tegemoet. Het zeewater was aangenaam koel. Het werd zomaar een dag met een gouden randje.

Mediteraans hapje van de grill

'Wil ik, met al deze mooie Hollandse vakantieherinneringen in mijn achterhoofd, deze zomer eigenlijk nog wel naar Portugal? Of gaat mijn keuze vallen voor die heerlijke Nederlandse kust?' Na dat reisprogramma van zojuist ben ik toch ook wel erg benieuwd geworden naar de sfeer, de natuur, de zee en het eten in Portugal. Ik vrees dus dat mijn nieuwsgierigheid het deze keer gaat winnen van mijn herinneringen. Manlief is al vóór! Die ziet zichzelf al zitten op een Portugees terrasje met in zijn ene hand een heerlijk koel biertje en in zijn andere hand een mediterraans hapje van de grill. Laat die zomer, zee en toekomst maar komen, santé!