Hoe voorkom je BBQ-blunders?

Hoe voorkom je BBQ-blunders?

Hoe voorkom je BBQ-blunders?

Met meer dan 30 jaar BBQ-ervaring weet ik inmiddels ook hoe het NIET moet. Dit wil ik ook graag even met jou delen.

BBQ-Don'ts

*Spiritus gebruiken om de barbecue snel op temperatuur te krijgen: NIET doen. Dat is levensgevaarlijk en kan een grote steekvlam veroorzaken. Iedere zomer haalt wel iemand het nieuws die dit toch probeerde en de gevolgen laten zich raden. Wat dan wel gebruiken? Aanmaakblokjes of een kolenstarter. Of kies voor een gasbarbecue.

*Vlees meteen op de grill gooien: Je kent het wel. De kolen branden lekker en je gasten hebben honger. Dus, je gooit meteen het vlees op de grill. Slecht idee. Je burger verbrandt vanaf de buitenkant, waardoor vlammen kunnen ontstaan. Wacht dus geduldig tot de kolen een grijs-witte kleur vertonen.

*Rauw vlees alvast buiten naast de barbecue leggen: Geen zin om de hele avond naar binnen te lopen om daar het vlees uit de koelkast te halen? Doe toch maar. We hebben het vaak gezien (en achteraf gehoord): rauw vlees dat een paar uur naast de barbecue ligt en dan toch nog op de grill gaat. Bacteriën hebben in de tussentijd vrij spel gehad. En daar kun je flink ziek van worden.

*Weken wachten met schoonmaken: Je hebt lekker gegeten, een paar drankjes op en de vermoeidheid begint toe te slaan. De barbecue schoonmaken? Daar heb je nu geen zin in. Gevolg: over een paar weken sta je oude, aangekoekte resten met veel moeite eraf te schrobben. Tip: knijp een citroen uit over de barbecue (het citroensap verwijdert snel de vetresten) en maak het schoon met een borstel. Beter de korte dan de lange pijn! (of kies voor onze barbecue service)

*De ventilatieopeningen dicht laten: De gaten aan de boven-, onder en zijkant van de barbecue zijn bedoeld om de lucht te laten circuleren. Dus: open ze voordat je de grill aansteekt en laat ze tijdens het bakken open.

*Een vork gebruiken tijdens het barbecueën. Je hebt het vast weleens gezien, een zogenaamde barbecue-expert die het vlees met de vork omdraait. Het vlees verliest daardoor sappen, waardoor het minder van smaak wordt. En, het is gevaarlijk, want je zit met je handen te dicht boven de grill. Gebruik daarom altijd langwerpig materiaal zoals een barbecuetang. Veilig én de heerlijke vleessappen kunnen niet weglopen waardoor jouw biefstukje of hamburger lekker sappig blijft.

Hopelijk heb je wat aan deze BBQ-Don'ts. Veel grillplezier samen!