Help, hoe overleef ik het studentenleven?

Help, hoe overleef ik het studentenleven?

Help, hoe overleef ik het studentenleven?

Je bent er helemaal klaar voor. Je hebt je ingeschreven bij je favoriete studie, de boeken zijn gekocht en misschien heb je al een kamer gevonden. Je gaat studeren en volgens iedereen om je heen is het de leukste tijd van je leven. Maar wat is er dan precies zo leuk? Wij zetten op een rijtje wat je kan verwachten van het studentenleven, zodat jij helemaal voorbereid begint.

Het is 'not done' om je boeken te kaften

Het begint natuurlijk met het vinden van de perfecte studie. Waarschijnlijk heb je genoeg testjes gedaan om te kijken wat precies bij jou past. Vervolgens heb je je ingeschreven en de boeken aangeschaft. Het leuke van studeren is dat je de boeken niet hoeft te kaften omdat ze helemaal van jou zijn, handig! 

Je moet heel snel zelfstandig worden

Het leuke van het studeren is zelfstandig worden. Je gaat steeds meer zelf regelen en je merkt dat je volwassen wordt. Soms is dat fijn, want hoe leuk is het om een eigen kamer te hebben! Soms is dat ook minder leuk, als je bijvoorbeeld al je geld hebt uitgegeven en niet meer bij je pa of ma aan kan kloppen voor wat euro’s.

De kamerzoektocht is eindeloos

Over je kamer gesproken, het is handig om vroeg te beginnen met zoeken van een stulpje voor jezelf. Het is namelijk algemeen bekend dat je niet zomaar eventjes een plekje vindt. In Utrecht en Amsterdam moet je goed zoeken, maar ook in de overige steden vind je waarschijnlijk niet meteen wat je wil. Maar het is wel ontzettend leuk om op kamers te gaan. Je bepaalt veel zelf en als je geluk hebt krijg je ook nog eens leuke huisgenoten erbij én een tuintje waar je lekker met leeftijdsgenoten kunt gaan grillen.

Je gaat vrienden voor het leven maken

Naast leuke huisgenoten ga je ook vrienden voor het leven ontmoeten. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een studentenvereniging. Voor de rest vind je buiten deze verenigingen ook genoeg kansen om mensen te ontmoeten. Wat denk je bijvoorbeeld van je studie zelf? Eén interesse hebben jullie al gemeen en studentenfeestjes genoeg om mensen te leren kennen.

Je gaat eindelijk doen wat je leuk vindt

Het leuke is dat je nu echt iets hebt gekozen wat je interessant vindt, dus de vakken zijn ook een stuk leuker. Je hebt college in plaats van les nu en dat merk je. Een college duurt gemiddeld wat langer dan een les op de middelbare school. Je hebt niet elke keer dezelfde docent voor een vak en in plaats van alleen maar huiswerk is het nu ook handig om je college voor te bereiden. Dat scheelt enorm en zo kun jij makkelijk een paar uur luisteren zonder je af te vragen waar je docent het over heeft.

Veel succes en plezier met je studie.