Nieuw: Budget Barbecue Menu

Nieuw: Budget Barbecue Menu

Nieuw: Budget Barbecue Menu

Jelle geeft als ‘zoon van’ tips over hoe je de barbecue financiën in bedwang kunt houden.

Budget Barbecue

Jelle: De barbecue staat bij mijn kersverse gezinnetje regelmatig aan. Als zoon van een barbecue-gigant ben ik dat mijn vader verplicht haha. Ik grijp dus elke gelegenheid aan om lekker te barbecueën. Het familie kerstdiner kwam vorig jaar zelfs gedeeltelijk van de barbecue. Het hoeft echt geen 30 graden te zijn om hem aan te steken...

Gezinsbarbecue

Barbecueën is al snel een duurdere avondmaaltijd dan normaliter. Mijn dochter Liv is pas twee weken oud, dus zij kan nog niet mee eten. Dat schilt uiteraard in de kosten. Vlees maar ook vis is met de huidige inflatie prijzig, maar gelukkig hoeft dat niet altijd zo te zijn. Op de markt is je gulden nog steeds een daalder waard. Ik struin in mijn vrije tijd graag over de markt om op deze manier nieuwe ideeën op te doen voor onze barbecuemenu’s maar ook om een keertje een speciaal visje, een speciaal lapje vlees of een ‘vergeten groente’ te scoren.

Goed materiaal is het halve werk

Een goede barbecue is het halve werk, maar dat betekent niet dat je meteen de hoofdprijs hoeft te betalen. Koop een goede barbecue in de aanbieding zo eind augustus begin september, dan betaal je niet de hoofdprijs maar heb je wel een kwaliteitsbarbecue waar je jaren mee vooruit kunt. Achter in mijn tuin staat een gasbarbecue van de zaak waarmee ik vrijwel alles bereid. Vlees, vis of groentes, ik leg er alles op wat maar eetbaar is.’

Vlees met korting

Vlees ‘hoort’ wel een beetje bij de barbecue, dat is mijn persoonlijke mening. Maar het hoeft echt niet zo veel te zijn. Wij grillen als gezin vaak een stukje vlees voor bij de "aardappels, groenten en vlees". Voor het kopen van voordelig vlees kun je kijken naar aanbiedingen en de kortingsstickers in de winkel. Vlees met korting zoals hamburgers of worstjes kan in de vriezer. Zo houd je het heel betaalbaar

Eén groot stuk vlees

Wij kiezen thuis ook vaak voor één groot stuk vlees zoals bijvoorbeeld een bavette. Dat moet dan een paar uur op de barbecue garen, maar dat is ontzettend lekker en in verhouding niet duur. Als je wilt kun je er zo twee dagen van eten. Heerlijk vind ik dat: in mijn vrije tijd producten uitproberen op de barbecue. Maar als we écht barbecueën, dus met heel veel gezellige mensen, dan maken we een combinatie van de A-Z barbecuemenu’s. We hoeven dan geen boodschappen te doen, hebben voor ieder wat wils en het is ook nog eens lekker voordelig.

Kies voor groenten

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen de nodige vitaminen binnen krijgen. Er zijn heel veel mogelijkheden voor groenten op de barbecue. Denk aan de ‘good-old’ maiskolven. Maar ook pakketjes groenten (zoals paprika, champignons, courgette) met kruiden in aluminiumfolie zijn lekker om te grillen. Denk ook eens aan gepofte aardappels, uien of bollen knoflook. 

Stokbrood

Brood is lekker bij de barbecue en natuurlijk kiezen ook wij dan vaak voor stokbrood. Ik maak ook regelmatig bruschetta op de barbecue of knoflookbroodjes (broodjes even insmeren met knoflookolie en grillen maar). Zo heb je een lekkere variatie aan broodgerechten. Daarbij zorg ik ook voor lekkere smeersels bij de broodjes. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Kruidenboter mag natuurlijk niet ontbreken, maar kruidenkaas, hummus, pesto of aioli is ook bij mijn kersverse gezinnetje enorm populair. Je kunt veel dingen gemakkelijk zelf maken (voor een paar mensen) wat ik dan ook geregeld doe. Is het voor een grote groep mensen, dan schakel ik A-Z Barbecue Service in, lekker makkelijk!

Zelf maken met je gezin

Veel dingen kun je zelf maken. Zoals de dips bij het stokbrood. Maar denk ook aan kip sate, die je zelf rijgt of een lekker brood wat je zelf hebt gebakken samen met je kinderen. Jong geleerd is oud gedaan, zullen we maar zeggen.

Salades

Salades zijn een mooie aanvulling op de maaltijd van de barbecue. En als je dan ook nog veel groenten roostert, dan kun je ook voor de lijn gerust wekelijks barbecueën.Kies voor simpele salades, die zijn vaak het lekkerst. Ik kies vaak voor een een griekse salade of pasta salade, maar een simpele tomatensalade met kruiden en goede olijfolie is ook heerlijk en voor je eigen gezinnetje zo klaar.

Restjes opmaken

Het is zonde om eten weg te gooien, daarom maken wij altijd alle restjes op. Een restje salade kan opgemaakt worden bij de lunch en stokbrood, daar maken we de volgende dag wentelteefjes of een broodpudding van... het kan maar beter opgemaakt worden. Sommige barbecueproducten, die wat smaak betreft wat tegenvallen, verdwijnen in de bek van onze hond Abby. Handig zo een wandelende zelflegende kliko!

Grote groepen 

Bovenstaande tips zijn écht bestemd voor als je, net als ik, houdt van lekker kokkerellen voor en met je gezin. Voor grote familiefeesten, buurtbarbecues of bedrijfsbarbecues, zou ik altijd een party-cateraar inschakelen: Geen keuzestress en overvolle winkelwagentjes meer voor jou, geen lange wachtrijen bij de bakker of slager…hoe fijn is dat. Ik ken toevallig een hele goeie barbecue party specialist voor grote groepen haha die alles regelt van A tot Z. Wellicht tot snel!