Bavette van de BBQ

Bavette van de BBQ

Bavette van de BBQ

Bavette op de BBQ: Hoe lang grillen?

Bavette is een heerlijk stuk vlees dat perfect geschikt is voor de barbecue. Het sappige en smaakvolle vlees heeft echter een goede bereiding nodig om de beste resultaten te behalen. Als je je afvraagt: “Bavette BBQ, hoe lang moet dat?”, dan ben je hier aan het juiste adres.

Wat is Bavette?

Voordat ik (Robert) in ga op de bereiding van bavette op de barbecue, laten we eerst eens kijken naar wat bavette precies is. Bavette is een snit van rundvlees die afkomstig is uit de flank van het rund. Het staat ook wel bekend als 'vinkenlap' of 'flap meat'. Bavette heeft een grove draad en een uitgesproken smaak. Het is een populair stuk vlees onder BBQ-liefhebbers vanwege de intense smaak en sappigheid.

Voorbereiden van een Bavette voor de BBQ

Voordat je de bavette op de barbecue legt, is het belangrijk om het vlees goed voor te bereiden. Je kunt ervoor kiezen om de bavette te marineren of te kruiden om de smaak te verbeteren. Een marinade kan helpen om het vlees malser te maken en extra smaak toe te voegen. Je kunt experimenteren met verschillende marinades, zoals een combinatie van olijfolie, knoflook, citroensap en kruiden naar keuze. Zorg ervoor dat je de bavette minstens een paar uur laat marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Daarnaast is het belangrijk om de bavette voor het barbecueën te laten rusten op kamertemperatuur. Haal het vlees ongeveer 30 minuten voor het grillen uit de koelkast, zodat het gelijkmatiger kan garen op de barbecue.

Kooktijden en temperaturen van bavette 

De kooktijd van de bavette op de barbecue kan variëren, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Hier zijn enkele richtlijnen voor de kooktijden en interne temperaturen:

 • Medium-rare: 2-3 minuten per kant, interne temperatuur van ongeveer 55-57°C.
 • Medium: 3-4 minuten per kant, interne temperatuur van ongeveer 60-63°C.
 • Well-done: 5-6 minuten per kant, interne temperatuur van ongeveer 68-71°C.

Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn en dat de exacte grill-tijd kan variëren. Gebruik altijd een vleesthermometer om de interne temperatuur van de bavette te controleren en zorg ervoor dat deze de aanbevolen veilige minimumtemperaturen bereikt.

Bavette grillen op de barbecue

Nu je de bavette goed hebt voorbereid en de barbecue is voorverwarmd, is het tijd om te beginnen met grillen:

Direct Grillen

 • Plaats de gemarineerde bavette rechtstreeks boven de warmtebron op de barbecue.
 • Gril de bavette gedurende de aanbevolen kooktijd aan elke zijde.
 • Draai het vlees slechts één keer om, zodat er een mooie bruining ontstaat.
 • Gebruik een vleestang of spatel om de bavette voorzichtig te hanteren en te draaien.
 • Haal de bavette van de grill en laat het vlees ongeveer 5-10 minuten rusten voordat je het gaat snijden.

Indirect Grillen

 • Plaats de bavette aan de zijkant van de barbecue, weg van de directe hittebron.
 • Sluit het deksel van de barbecue om de warmte vast te houden en het vlees gelijkmatig te laten garen.
 • Laat de bavette gedurende de aanbevolen kooktijd op indirecte hitte liggen.
 • Draai het vlees halverwege de kooktijd om voor gelijkmatige garing.
 • Haal de bavette van de grill en laat het vlees rusten voordat je het gaat snijden.

Rusten en snijden van Bavette

Na het grillen is het belangrijk om de bavette even te laten rusten voordat je deze gaat snijden. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen herverdelen in het vlees, waardoor het malser en sappiger wordt. Laat de bavette ongeveer 5-10 minuten rusten op een snijplank onder losjes geplaatst aluminiumfolie. Dit geeft je ook de tijd om de tafel te dekken, de bijgerechten af te maken of even lekker te kletsen je gasten. Als de bavette voldoende gerust heeft, kun je het vlees tegen de draad in dunne plakken snijden. Dit helpt bij het behouden van de malsheid. Serveer de gesneden bavette direct en geniet van de heerlijke smaak.

Chef Robert:“Dat wordt smullen geblazen, zekers te weten. Durf je je handen (nog) niet te branden aan zo een mooi stuk vlees of ken je geen goede slager bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje in onze barbecue-winkel. Wellicht is er in onze  zomer barbecuemenu’s wel een  bavette te vinden van uiteraard uitmuntende kwaliteit. Het kruiden en marineren kun je dan achterwege laten. Dat hebben wij namelijk al voor jou gedaan!”