Parijs komt in zicht

Parijs komt in zicht

Parijs komt in zicht

Tour de France

De Tour de France is inmiddels al een paar weekjes op dreef. Gestart in het robuuste Bretagne zullen onze renners aankomende zondag 18 juli finishen in het hippe Parijs. Zelf ben ik, Vic, totaal geen fietsliefhebber en de Tour volg ik mondjes maat maar de mooie televisie beelden kunnen mij wel bekoren. Vooral de bergetappes leveren ieder jaar weer mooie sfeerbeelden op. Besneeuwde bergtoppen en supporters gehuld in oranje shirt en korte broek laten mij genieten van de mooiste wielerronde van het jaar.

‘Summer feeling’

Bij mijn ouders thuis stond tijdens de Tour de televisie altijd afgestemd op Studio Sport. Ik keek er zelden naar maar het ‘professionele geschreeuw’ van de commentatoren Marts Smeets en Theo Koomen gaf mij altijd een soort van ‘summer feeling’ en ik dacht dan: “Yes  bijna vakantie!” Een zomers gevoel is vaak te herleiden naar een jeugdherinnering. Heerlijk, in korte broek en blote bast genieten van de Tour na een dag hard werken. Ik zie mijn Pa nog zó zitten in de woonkamer. De gordijnen gesloten zodat de zonnestralen niet het televisiebeeld zouden vertroebelen en wij, kinderen, renden in en uit. Als hoogtepunt aten we met het avondeten een hapje van de grill. Met het zweet op het voorhoofd zie ik mijn vader nog de barbecue vullen met houtskool terwijl de hele woonkamer zich inmiddels ongewild gevuld had met zwarte rook. Dat kon de pret niet drukken. Mijn vader hield zelf helemaal niet van fietsen maar de wielrenners bewonderen en barbecueën deed hij maar wat graag. Tijdens een vakantie in Frankrijk ben ik ooit met mijn ouders naar Alpe d'Huzes geweest. Ik was toen denk ik een jaar of negen. Wat een 'happening' zo’n wielerronde, alleen die reclamecaravaan is al een belevenis op zich, helemaal in de ogen van een kind.

Good memories

Toen ik inmiddels mijn eigen gezin gesticht had opperde mijn man (tijdens een vakantie in Frankrijk) het idee om ook een dagje Tour te doen. Zogezegd, zo gedaan! Gewapend tegen de zon met zonnebril, pet én een familiefles zonnebrandcrème stonden wij onze helden aan te moedigen in de zinderende hitte. Mijn dochter van 3, gehuld in slechts een minuscule bikini, zocht verkoeling onder de fontein van het stadsplein van Montpellier. Ze, inmiddels 20 jaar, zou dit nu nooit meer overwegen, mag ik hopen ha,ha,ha! Mijn zoon heeft destijds ontelbare gadgets zoals petten, toeters, stickers etc. verzameld en vond het helemaal fantastisch. De renners waren in een flits voorbij maar wat was het apart voor ons viertjes om er zo in levende lijve bij te kunnen zijn. Geïnspireerd als mijn kleine jongen was door de renners, heeft hij toen nog met zijn vriendjes een fietsclubje gehad en als volwaardige profs raceten ze, de resterende vakantieweken thuis, van dorp naar dorp. Zo waanden ze zich even 'du Moulin' of voor de oudere onder ons het fietsicoon Joop Zoetemelk, ‘so cute’. Al met al mooie herinneringen die ieder jaar ten tijde van de ronde van Frankrijk weer op tafel komen.

‘Fingers crossed’

De overwinning van Joop Zoetemelk in 1980 zit bij ons Nederlanders in onze geheugens gegrift. Volgens wijlen mijn ouders wat dat het mooiste wielermoment van die eeuw. Wat deze eeuw ons gaat brengen op wielersport gebied? Wellicht doet Wilco Kelderman of Wout Poels nog een poging naar een etappezege deze laatste week van de Tour. Wat zou dat fantastisch zijn. Ik droom weer even weg. Naar vroeger, toen alles in mijn ogen kinderlijk eenvoudig was. Mijn vader was mijn barbecuekampioen en Joop Zoetemelk was de fietskampioen. Niets meer of niets minder. Zo zou het zijn en blijven. Maar alles verandert in het leven. Mensen komen en gaan zoals ook winnaars komen en gaan. Maar een Nederlandse etappewinst (het kan nog) is natuurlijk altijd een uitstekende reden voor een zomers feestje met uiteraard een smakelijk 'baquette' en hapje van de grill. Maak die barbecue maar alvast aan!

Au revoir!

 

 

 

 

Al onze barbecue menu's inclusief

Duurzaamheid

  • Wij werken volgens de laatste voedsel en veiligheidsnormen én 
    zijn hiervoor gecertificeerd d.m.v. het ISO-22000 certificaat.
  • Onze plastic verpakkingsmaterialen zijn 100% recyclebaar.
  • Onze voertuigen voldoen aan de laatste Euro6 normen.

Benodigdheden

  • Gasbarbecue (tafelmodel) inclusief gasfles
  • Porseleinen borden
  • RVS bestek, tangen & opscheplepels
  • Servetten

Service