Op vakantie met de camper

Op vakantie met de camper

Op vakantie met de camper

Vakantie vieren in Friesland

Heeeeerlijk...de wind raast om mijn oren en het uitzicht is weids en waanzinnig mooi. Waar ik ben? Ik zit op een rondvaartboot op het Ijsselmeer en wacht op het startschot van een zeilwedstrijd. Nu heb ik in mijn leven vele wedstrijden bezocht van voetbal, tennis tot autoracen aan toe. Maar een zeilwedstrijd van skûtsjes, dat heb ik nog nooit 'live' mogen aanschouwen. Mijn partner en ik touren een weekje door Friesland en na Franeker, Leeuwarden en Makkum te hebben bewonderd, is nu Sneek aan de beurt. En we vallen met onze neus in de boter. Het is de Sneekweek. Een week vol zomeractiviteiten. Genoeg te beleven dus.

Samenwerken

Om 14.00 zullen de zeilen van de skûtsjes gehesen worden. De aanwezige Friezen op onze boot geven uitleg over de spelregels van de aankomende zeilwedstrijd. Ik luister aandachtig en geniet van de heerlijke Friese directheid en het weidse uitzicht. Steeds meer publiek in de vorm van allerlei boten van groot tot klein verzamelen zich rond de waterlinie. De koffie, het bier en de bitterballen vloeien rijkelijk aan boord. Maar ondanks de gezelligheid loopt de spanning ineens op. Plots glamt er een hard geluid over de boot: Een voor mij onverstaanbare (friese)  radioverslaggeversstem klinkt door de luidsprekers. Het startschot is gelost! Overal uit de tassen en jassen komen de verrekijkers en smartphone's tevoorschijn om de mooie plaatsje vast te leggen op het netvlies óf op camera. De skûtsjes zeilen vlak langs, ik kan ze bijna aanraken. Prachtig..14 man sterk hard aan het werk om hun boot als 1ste over de finish te krijgen. Samenwerken... daar komt het in deze op aan.

Zomers genieten

Uiteindelijk wint 'Team Lemmer'. Volgens de deskundigen aan boord: dubbel en dwars verdiend! Tegen de avond gaan we van boord met een hele nieuwe ervaring op zak. We lopen moe maar voldaan naar onze camperplek in de jachthaven, waar de camperszij aan zij geparkeerd staan. Maar ook dat brengt, net als op het water, saamhorigheid en (friese) gezelligheid met zich mee. Iedereen maakt een praatje met elkaar over wat hij of zij die dag heeft beleefd in het mooie Sneek of op het altijd levendige Ijsselmeer. Als uiteindelijk de avond valt en mijn (zee)benen gestoken in korte broek, blauw zien van de kou verdwijn ik in mijn huisje op wielen, waar mijn vrouw  moe van alle indrukken, al op een oor ligt te ronken. Friesland, bedankt voor deze gezellige oer-hollandse dag. Zomers genieten, daar draaide het vandaag om. En dat hebben we gedaan!