Voel je voor één dag de Koning!

Voel je  voor één dag de Koning!

Voel je voor één dag de Koning!

Hoe ga jij Koningsdag vieren?

Donderdag 27 april is dé dag van de koning, Koningsdag! De gezelligste dag van het jaar. Iedereen is mooi in het oranje gekleed en gaat gezellig met wat vrienden en familie naar een vrijmarkt of Oranjemarkt. Op deze dag zijn er genoeg dingen om samen met het hele gezin te doen. Ook dit jaar is de koninklijke familie weer op de televisie te zien. Op scholen wordt er aandacht besteed aan de Koningsspelen voor kinderen. Wat kun je zelf zo allemaal organiseren op deze speciale dag?

Verkleed je in het oranje

In het oranje verkleden tijdens Koningsdag is wel echt een must. Iedereen is in het oranje verkleed, maar waarom eigenlijk? Als eerste zat de kleur oranje origineel in de Nederlandse vlag in 1579. De kleuren waren toen oranje, wit en blauw. In 1937 werd de Nederlandse vlag rood, wit, blauw. We hebben nog wel een oranje wimpel en de nationale sporters dragen een oranje tenue.

Oud-Hollandse spelletjes organiseren 

De oud-Hollandse spelletjes zijn niet te missen op deze dag. Zoals spijkerpoepen, koekhappen en zaklopen.

*Spijkerpoepen klinkt misschien een beetje gek, maar dit is een heel leuk gezelschapsspel waar vooral jongere kinderen fan van zijn. Het wordt gespeeld met een fles, een touw en een spijker. Bind de spijker aan het touw vast en bind het touw vast om je middel. Vervolgens moet je proberen de spijker in de fles te krijgen. Doe dit een minuut lang en wie de meeste keren met de spijker in de fles is gekomen heeft gewonnen.

*Zaklopen, eigenlijk zegt de naam al genoeg. Pak een oude zak, ga er in staan en probeer een parcours af te leggen door naar voren te springen in de zak.

*Koekhappen, deze naam verraadt het spelletje eigenlijk ook al. Je hangt een peperkoek op aan een draad die boven je hoofd hangt en probeert de hele peperkoek op te eten. Wie de koek als 1ste opheeft is de winnaar.

Maak een grabbelton voor de kleintjes

Dit is erg leuk om te maken voor je kinderen, buurmeisje/jongen, neefje of nichtje of gewoon voor op de vrijmarkt. Want zeg nou zelf, waar houden kinderen het meest van? …. dat zijn toch cadeautjes. Maak een grabbelton met allerlei verschillende dingen erin. Denk aan verschillende kleine oranje cadeautjes of snoepjes. Je kan er ook nepcadeautjes in doen, of pak speelgoed of boekjes waar niet meer mee gespeeld wordt opnieuw in. 

Versier je huis en tuin

Het huis versieren is een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. Zet een leuk muziekje op en pak alle oranje dingen die je kan vinden in de kast. Laat iedereen weten dat jullie ook Koningsdag vieren. Door het huis en de tuin te versieren is het niet alleen een feestje, maar voelt het als een feestje en ziet het er ook uit als een feestje. Misschien doen de buren of de straat wel met jullie mee.

Knutsel een kroon

Door het dragen van een kroon kan iemand zich heel erg feestelijk voelen, daarom dragen veel kinderen op hun verjaardag of op Koningsdag een zelfgemaakte kroon. Samen knutselen is leuk om te doen. Laat je creativiteit lekker de overhand nemen. Er is één officiële Koning, maar jouw kinderen zijn toch wel echt de belangrijkste Koning en Koninginnen voor jóu!

Schminken

Schminken hoort echt een bij Koningsdag en bij vrijmarkten. Helaas kan niet iedereen schminken, dus doe je inspiratie op YouTube. Je kan hierop verschillendeschmink tutorials volgen. Op Pinterest kan er ook veel inspiratie worden gedaan voor verschillende ideeën. Met een rood-wit-blauwe vlag op je wang en/of een kroontje op je andere wang kom je al een heel eind.

Thuis Koninklijk genieten van een all-in gezinsbarbecue 

Sluit de gezellige dag af met een lekkere all-in-barbecue. Omdat je al druk genoeg bent met alles voor te bereiden voor de vrijmarkt en het versieren van de kinderfietsjes met crêpepapier, heb je geen tijd om ook nog eens uitgebreid boodschappen te doen voor een gezinsbarbecue. A-Z biedt uitkomst. Binnen enkele muisklikken staat het Koningsdag Barbecue Menu bij jou op tafel en wordt het smullen geblazen voor groot …én klein. Je zult je de koning te rijk voelen in eigen tuin. Eerlijk is eerlijk, een BBQ is al geslaagd als je gezelschap goed is, vergeet dus vooral niet op Koningsdag A-Z Barbecue Service uit te nodigen.