Grandprix Oostenrijk

Grandprix Oostenrijk

Grandprix Oostenrijk

Grand Prix Weekend

De airco draait op volle toeren in de kantine van de zaak. Het is 18.30 maar nog steeds warm. Ik druk op de knop van de koffieautomaat en het bruine energiedrankje vult mijn mok. "Hey Jack", hoor ik iemand roepen, "nu heb ik bijna alle email-adressen verzameld." Ik draai me om en kijk in de ogen van mijn beste GrandPrix maat. Samen organiseren we  voor een honderdtal mannen uit Noord-Limburg 'een weekendje racen kijken' in Oostenrijk. Vandaag zetten we als organisatie de puntjes op de i zodat we in Oostenrijk niet voor verrassingen komen te staan. "Ook een bakkie?", vraag ik terwijl ik alvast de koffieknop opnieuw indruk. "Nee nee, geen koffie voor mij met dit weer, doe mij maar een speciaal bier, wel zo lekker dadelijk bij de barbecue", antwoordt mijn maat. Als vanavond namelijk alles geregeld is voor het weekendje Spielberg (circuit Oostenrijk) gaan we lekker met zijn allen BBQ-en. Maar eerst zal ik je iets vertellen over het red-bull circuit waar onze Max 30 juni t/m 2 juli van start zal gaan.

Red Bull Ring in Oostenrijk

Het circuit is één van de kortste en snelste circuits die op de racekalender staat. Er zijn veel hoogteverschillen op de baan, daar staat de Red Bull Ring voornamelijk ook om bekend. Omdat het circuit niet lang is, is elke Formule 1 coureur in iets meer dan een minuut klaar met een ronde. Het circuit kenmerkt zich door tien verschillende bochten en drie relatief lange rechte stukken. Wanneer een coureur een kleine fout maakt kan dit leiden tot grote verschillen. Bij het remmen en bochten nemen moet de coureur goed opletten. De bochten zijn zo opgezet dat de coureur niet kan spelen met verschillende manieren om door de bocht te gaan. Elke bocht moet worden genomen op de juiste lijn. Dit maakt het dus extra spannend! Het circuit staat ook bekend om de stier op het circuit. Dit trekt vele bezoekers hun aandacht. Het circuit is gelegen in de provincie Stiermarken midden in de Oostenrijkse Alpen.

Schoolreisje voor mannen

"Iemand nog vragen?" Ik kijk de kring rond maar blijkbaar is het allemaal duidelijk. Niemand heeft zijn vinger opgestoken. "Heeft iedereen zijn e-ticket  ontvangen?" Ik zie sommige schrikken. De in een groot aantal ingekochte Grand Prix kaarten gaan namelijk via mijn mail naar de racefanaten. "Heeft iedereen in zijn spam gekeken?", voeg ik er voor de duidelijkheid nog aan toe en geef dan het startsein voor de Orange Army Barbecue. De mannen hebben honger en dorst gekregen van het vergaderen dus ze vliegen als bijen op honing af op de barbecue, waar de eerste stukken gegrilde vlees- en vissoorten al klaar liggen om verorberd te worden. "Top geregeld Jack", zegt mijn maat lachend. Hij slaat me vriendschappelijk op mijn schouder en doet zichzelf tegoed aan enkele gegrilde spareribs. Speciaal voor de Grand Prix hebben de A-Z chefkoks een Orange Army Barbecue Menu ontwikkeld voor alle racefanaten. Zo kunnen ook de thuisblijvers de races van Max volgen onder het genot van een overheerlijk grillhapje. Zo een mannenweekend organiseren voelt als de voorbereiding van een schoolreisje. Vroeger was dit voor mij de mooiste activiteit van het schooljaar: het schoolreisje. En nu mag ik zelfs een heel weekend lang op schoolreisje, zónder leraren en zónder vrouwen. WAT EEN FEEST! Ik ben er dit jaar ook weer bij, zekers te weten.