Steaks Barbecue Menu

Steaks Barbecue Menu

Steaks Barbecue Menu

Chefkok Robert introduceert het Steaks Barbecue Menu

Steak op de barbecue

Een overheerlijke steak op de barbecue bereiden begint eigenlijk al voordat je de barbecue aansteekt. Want kies je voor een entrecôte of wordt het toch een ribeye of T-bone steak? Je ‘rub’ (het kruidenmengsel waarmee je de steaks inwrijft) of je marinade, bepaalt verder hoe je steak zal smaken. En als je eenmaal klaar bent om te grillen dan moet je nog de beste biefstuk kerntemperatuur voor jezelf bepalen. Wil je hem rare, wel-done of medium oftewel;  bijna rauw, helemaal doorbakken of half doorbakken.

Hoe maak je een perfecte biefstuk op de barbecue?

De perfecte biefstuk wordt  vaak gezien als een ongrijpbare prestatie: iets dat het best aan hoogopgeleide professionals kan worden overgelaten. Gelukkig is het in het echt lang niet zo moeilijk. Ik heb als meestergriller al vele steaks mogen bereiden voor onze klanten en altijd met veel succes. Met een beetje kennis van A-Z en een barbecuetang is het grillen van de perfecte bbq biefstuk een verrassend koud kunstje. Ook voor jou! Volg onderstaande simpele stappen om eenvoudig een 3-sterrensteak op tafel te toveren.

Welke steak is lekker op de barbecue?

Omdat ik gek ben op steaks, is kiezen voor mij geen optie. Elke steak is lekker, als die maar met liefde bereid wordt. Daarom heb ik het Steaks Barbecue Menu samengesteld met maar liefst drie totaal verschillende steaks. Je leest het goed: DRIE. Wat een verwennerij. En geen keuzestress meer, maar voor ieder wat wils.

  • Runder Entrecote Chimi Churi 
  • Kalfsribeye 4 Pepper 
  • Ribkarbonade Dijon 

Hoe kruid  je een steak?

Een kruidenmengsel is simpelweg een mix van specerijen en kruiden waarmee je het vlees inwrijft. Het wordt ook wel een ‘(dry) rub’ genoemd, van het Engelse woord to rub, dat wrijven betekent. Er zijn heel wat makkelijk te bereiden kruidenmengsels die extra smaak aan jouw biefstuk kunnen geven. (Deze keuze hebben wij bij A-Z Barbecue Service al voor jou gemaakt, lekker makkelijk!)

Hoe marineer je een biefstuk?

Vlees marinades–mengsels van olie, zuur (zoals citrus of azijn) en ingrediënten, zoals kruiden of suiker– zijn zeer geschikt om je biefstuk malser te maken. Dat komt doordat biefstuk marinades meer vloeistof bevatten dan kruidenmengsels. Jouw steak absorbeert dit tijdens het marineren, wat het vlees malser maakt. Het is dan wel nodig om het vlees minimaal een uur te laten weken. (Ook dit hebben we al voor jou gedaan in onze A-Z keuken, lekker makkelijk!) Hoe je ook besluit jouw biefstuk voor te bereiden, zorg ervoor dat je het vlees minimaal 30 minuten voordat je begint met barbecueën, uit de koelkast haalt. Door het vlees even te laten rusten op kamertemperatuur zorg je ervoor dat het vlees gelijkmatiger gaar zal worden. Geduld maakt jouw steak lekkerder.

Hoe grill je een biefstuk?

Als het vlees eenmaal klaar ligt, is het tijd om de (gas)barbecue aan te steken. Plaats eerst de biefstuk direct op hoge warmte, waardoor de buitenkant dichtschroeit terwijl het vocht in het vlees wordt opgesloten. Gaar 1 tot 2 minuten boven, of totdat de biefstuk niet meer aan het grillrooster plakt, en verplaats je steak vervolgens naar indirecte warmte (zijkanten van het rooster) Daar kan het vlees doorgaren en de gewenste binnentemperatuur bereiken zonder dat de buitenkant verbrand  raakt. Hoe lang je biefstuk moet bakken voor het beste resultaat hangt af van de dikte van het vlees en van je persoonlijke smaak. Dus in plaats van je af te vragen hoe lang biefstuk moet bakken is het beter om je persoonlijke voorkeur door te geven aan de ‘bakker’. Of neem zelf de barbecuetang ter hand en grill je steak zoals jij wil. Successs ermee!