Seitan Köfta van de barbecue

Seitan Köfta van de barbecue

Seitan Köfta van de barbecue

A-Z chefkok Robert introduceert de Seitan Köfta Burger

Wereldgerechten bereiden op de barbecue

Dankzij het internet kunnen we tegenwoordig recepten van wereldgerechten zomaar van het internet plukken. Ook ik, Robert, besteed menig uurtje per week aan het surfen op het internet om op deze manier de wereldkeuken verder te ontdekken. Met al die opgedane kennis ga ik daarna experimenteren in de A-Z keuken, waarna ik meestal een prachtig culinaire product uit de hoge hoed tover. Zo ook nu. Hocus Pocus Pilatus Pas: de Seitan Köfta  is een feit! Maar wat is seitan eigenlijk? En wat is köffta?

Eet jij wel een vegetarisch?

Stukjes seitan zien er een beetje uit als kipstukjes, maar heeft in tegenstelling tot kip een wat sponzige structuur. De smaak is hartig en hierdoor is seitan ideaal geschikt als vleesvervanger in veel vegetarische barbecuerecepten of veganistische barbecuerecepten. Meer dan 1000 jaar geleden werd seitan in China en Japan bereid door zen-boeddhisten, als vervanger voor vlees of vis. De westerse vegetarische en veganistische keuken heeft deze vleesvervanger vrij recent ontdekt. Omdat het barstensvol eiwitten zit en met de juiste kruiden de smaak en textuur van vlees imiteert, is het de perfecte vervanging voor vlees. Vele vegetariërs en veganisten vinden seitan zelfs lekkerder dan tofu of tempeh.

Hoe goed zijn vleesvervangers voor lijf en leden?

De naam ‘seitan’ komt uit Japan. ‘Sei’ betekent zoiets als ‘gemaakt van’ en ‘tan’ betekent ‘eiwitten’. Vrij vertaald is seitan dus: ‘gemaakt van eiwitten’. En eiwitrijk is het zeker! Zelfs in vergelijking met vlees scoort deze eiwitkampioen hoog in de ranking. Daarnaast bevat deze vleesvervanger (in tegenstelling tot vlees) helemaal geen cholesterol en een heel laag vetpercentage. Ideaal als je voldoende eiwitten wilt binnenkrijgen en graag je tanden zet in iets met een vlezige textuur, maar dit liever niet terugziet op de weegschaal.

Vegan Barbecue Menu Deluxe

Het Perzische woord 'kūfta' betekent vleesbal. Kort gezegd bestaat een koffte gerecht dan ook uit vleesballen die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan. Soms wordt in plaats van vlees of vis ook groente gebruikt, zoals ik bij de A-Z Seitan Köfta Burger heb gedaan. Deze Vegan Burger van de barbecue is goed voor de slanke lijn. Wie wil dat nu niet, afvallen door het eten van burgers? Onze Setan Köfta vind je in het Vegan Barbecue Menu Deluxe. Smakelijk alvast!