Oesterzwam Burger van de barbecue

Oesterzwam Burger van de barbecue

Oesterzwam Burger van de barbecue

Chef-kok Robert: "Op deze burger ben ik megatrots"

Welke soorten hamburgers zijn er?

Een hamburger…wie is er niet dol op?! De lekkerste hamburger bereid je uiteraard op de barbecue… lekker in de buitenlucht. Een hamburger van rundvlees, varkensvlees of kippenvlees hebben we allemaal wel eens gegeten maar een Oesterzwam Burger? Dat is toch wel even hele andere koek.

Welke vegetarische hamburger is lekker?

Samen met mijn collega-chefkok Dennis ben ik afgelopen winter op zoek gegaan naar een goede leverancier van jawel… oesterzwammen. Wie kent ze niet! De oesterzwam is misschien wel de bekendste paddenstoel in Nederland, naast de gewone champignon, maar wat zijn oesterzwammen eigenlijk? De paddenstoel heeft een kleine steel en een platte hoed die ergens wat lijkt op een oester, vandaar de naam. Het is een schimmel die algemeen voorkomt op stammen van dode of beschadigde loofbomen waarop ze in groepen groeien (zoals oesters op een oesterbank).

Nazomer Barbecue Menu

Nu wil ik even ingaan op hoe de oesterzwamburger terecht gekomen is in ons Nazomer Barbecue Menu. Ik heb samen met mijn collega chefkok Dennis en de 'culinaire creasofen' Jelle en Jeroen de hele winter in de A-Z keuken geëxperimenteerd met oesterzwammen. We wilden een hippe hamburger voor de zomer van 2023 fabriceren. Waar een wil is, is een weg. En zo geschiedde. Dit keer bedachten we geen vlees burger maar een volledig vegetarische burger. Goed voor de lijn en overheerlijk qua smaak, al zeg ik het zelf. We hebben weinig gezwamd, veel geëxperimenteerd en geproefd om tot dit geweldige originele eindresultaat te komen. Door de oesterzwammen te mixen met doperwten, aardappelen, knoflook en peper en enkele champignons, hebben we deze smakelijke geheel vegetarische hamburger naar eigen idee samengesteld.

Oesterzwamburger: duurzaam barbecueën 

Door het grote netwerk van onze baas hadden we snel een leverancier in het vizier om deze oesterzwamburger voor ons bedrijf op grote schaal te gaan produceren. Eind goed al goed. Ik verheug me nu al weer op de winterperiode. Lekker experimenteren. Waar we in de zomer van 2024 mee op tafel gaan komen? Dat is ook voor ons nog een vraag. Maar dat het iets lekkers en verrassend wordt, is een ding wat zeker is. Stay tuned!