Hoe bereid je een Texas Ribeye Steak op de barbecue?

Hoe bereid je een Texas Ribeye Steak op de barbecue?

Hoe bereid je een Texas Ribeye Steak op de barbecue?

Chefkok Robert introduceert de Texas Ribeye Steak van de barbecue

Hoe kun je een ribeye bereiden op de barbecue?

De Texas Ribeye Steak is een zeer mals en lekker stukje rundvlees en als het goed bereid is, is het een ware smaaksensatie. Ik geef jou hieronder een aantal tips over hoe je het beste een ribeye kan bereiden op de barbecue, zodat jij kan genieten van de ultieme ribey barbecue-ervaring!

Wat voor vlees is de ribeye?

De ribeye is het (smalle) deel van het ribstuk van het rund, maar zonder het bot. Het vlees van de ribeye heeft gemarmerde delen. Dat betekent: doorregen met stukjes en randjes vet. En zoals je weet: vet geeft smaak! Door de stukjes vet blijft de rib-eye ook heel sappig tijdens het bakken of grillen. Qua smaak en malsheid is de rib-eye een van de beste stukken van het rund. Ik ben er dol op!

Waar zit de ribeye?

De ribeye komt van de ribben, die zitten aan de voorkant van de koe, tussen de lenden en de schouder. Leuk weetje: het vlees onderaan de ribben heet klaprib. Blijft de klaprib zitten aan de dikke en fijne rib, en wordt het bot langer gezaagd, dan krijg je een tomahawk steak. Een rib-eye is dus een tomahawk steak maar dan zonder bot.

Hoe bereid je ribeye op de barbecue?

Om de perfecte gegaarde rib-eye te krijgen moet je letten op de kerntemperatuur. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur hoe hoog de kerntemperatuur moet zijn. Zie onderstaand overzicht:

  • Rare: 45-50 °C (Rood)

  • Rose: 51-57 °C (Roze/Rood)

  • Medium:  59-63 °C (Roze)

  • Medium well: 65-67 °C (Roze/Bruin)

  • Well Done: 70 °C (Bruin)

Om de rib-eye zoals je wenst te krijgen, laat je allereerst de rib-eye op kamertemperatuur komen, door het buiten de koelkast te leggen. Daarna kun je het eventueel bestrooien met peper en zout. (Bij A-Z hebben we dat al voor jou gedaan met een Texaanse groene kruidenmix, lekker makkelijk toch!)

Vlees grillen zonder te temperaturen

Houd je niet van meten en kook je liever op gevoel? Leg dan de rib-eye eerst twee minuten op de heetste kant van de barbecue. Draai dan de rib-eye om en laat de andere kant van de rib-eye ook twee minuten op het heetste deel liggen. Let op dat het vet van de rib-eye niet verbrandt. Schuif anders de rib-eye naar een iets minder heet deel van de barbecue. Daarna pak je de rib-eye en leg je het op het minder hete deel van de barbecue en laat je het garen.

Gaarheid van vlees meten

De allerbeste manier om de gaarheid van vlees (zoals biefstuk, rib-eye, entrecôte etc.) te kunnen meten zonder een kerntemperatuurmeter, is door te vergelijken met de muis van je hand. Houd je hand ontspannen en plaats je duim en wijsvinger tegen elkaar (geen kracht zetten). Voel met je wijsvinger van je andere hand aan je muis. Het zal zacht aanvoelen en indeuken. Voel aan het vlees (rib-eye) hoe dit voelt. Is het vergelijkbaar? Dan is het rood van binnen.) Mocht dit je voorkeur zijn, dan is je rib-eye op de juiste gaarheid. Zo niet, dan moet het nog even langer doorbakken.

Veel grillplezier samen enne...laat je even weten hoe jouw Texas Ribeye Steak uit ons Nazomer Barbecue Menu jou gesmaakt heeft? Ben namelijk ook benieuwd naar jóuw smaaksensatie!