Gepofte kastanjes van de barbecue

Gepofte kastanjes van de barbecue

Gepofte kastanjes van de barbecue

Victoria: "Lekker buiten genieten van de laatste mooie herfstdagen"

Wat kun je in de herfst bereiden op de barbecue?

Het is weer de tijd van de kastanjes. Vroeger maakten wij van kastanjes en luciferstokjes allerlei poppetjes en diertjes. Zo vermaakten wij kinderen ons tijdens de herfstweken in de jaren '80. Toen had je nog geen computer of telefoon die voor allerlei vermaak zorgde. Wij zochten met het gezin op zondag bladeren, eikels, wilde kastanjes, beukenootjes en dennenappels (trollen) in het bos. Na zo een schitterende herfstwandeling gingen we bij oma op de koffie met een tas vol ‘schatten’ en thuis legde mijn moeder de mooiste 'trollen’ met zorg in de openhaard voor de sier. Zo kreeg je gratis en voor niks een gezellige herfstsfeer in huis. De mooiste gekleurde eikenbladeren en kastagnebladeren die we gevonden hadden, droogden we tussen kranten en boeken. Dan deden we ze in een mooie lijst en klaar was je eigen kunstwerk.

Kastagnes poffen op de barbecue

Kastanjes poffen heb ik eigenlijk nooit gedaan maar toen ik afgelopen zaterdag in de supermarkt was en mijn oog op een zakje (tamme) kastanjes, viel kreeg ik het briljante idee om deze noten op de barbecue te gaan poffen. Onze barbecue was nog niet verhuisd naar de garage dus dat kwam goed uit. Alvorens aan de slag te gaan had ik eerst even contact opgenomen met onze chef-kok Robert en deze kwam met het volgende nuttige verhaal:

Robert: “Mocht je het niet weten, tamme kastanjes hebben een puntje met een klein pluimpje eraan. Wilde kastanjes zijn helemaal glad en die kun je dus niet eten! Het loont de moeite om je kastanjes, nadat je ze hebt ingesneden, even in zout water (1 theelepel zout per halve liter) te leggen. Het zout zorgt ervoor dat je kastanjes meer smaak krijgen. Haal de kastanjes na ongeveer 30-40 minuten uit het water en leg ze in een aluminium grillbakje op de barbecue. Pof de kastanjes, terwijl je ze zo nu en dan even omschudt. De schil zal uiteindelijk open gaan staan. Je kunt ze uiteraard ook los op het rooster leggen maar dan moet je ze één voor één omdraaien. Nadat ze van het vuur komen mogen ze een minuut of 10 afkoelen, daarna kun je ze pellen. Je kunt de kastanjes zo eten met bijvoorbeeld wat zoete honing maar ook verwerken in allerlei herfstgerechten.”

Houd jij ook van herfst(gerechten)?

Met al deze info in mijn achterhoofd ging ik afgelopen zondag aan de slag. Toen ik eenmaal bezig was met ‘poffen’ en de lekkere barbecuegeur via de openstaande achterdeur mijn viervoeter bereikt had die mij dan ook vrolijk kwispelend tegemoet liep, besefte ik me pas écht goed hoe fijn het is dat we in een land wonen met wisselende seizoenen. ‘Altijd zomer is niet fijn, maar altijd winter ook niet.' Toen ik de kastanjes van de barbecue haalde en mijn hond haar 1ste gepofte kastagne ooit weg probeerde te werken met de paar tanden die ze nog rijk is, overviel me plots even een kort gevoel van geluk. Ik keek om me heen en genoot heel even intens van onze inmiddels herfsttuin met beukenhagen waarvan het blad langzaam aan het verkleuren was van groen naar oranje-rood tot uiteindelijk bruin. De herfst is nu écht begonnen en ik kan oprecht zeggen: "I LOVE IT!"