De Kimchi Burger van de barbecue

De  Kimchi Burger van de barbecue

De Kimchi Burger van de barbecue

A-Z chefkok Robert introduceert de Kimchi Burger

Hoe kun je een Koreaans gerecht bereiden op de barbecue?

Ik (Robert) houdt, zoals jullie wellicht inmiddels al weten, van experimenteren in de keuken. Zo wilde ik nu eens iets typisch Koreaans maken. Ik ben dan ook gaan surfen op het World Wide Web op zoek naar een typisch traditioneel Koreaans gerecht. En dat heb ik gevonden: Kimchi. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het woord kimchi wordt meestal vertaald met 'verzonken groente' en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groentes worden ingelegd in bijvoorbeeld zuur of zout, ook wel fermenteren genoemd.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Maar fermentatie is ook een prachtige manier om smaken te veranderen. Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yoghurt, boter, kaas en zure room, maar ook vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco en sojasaus zijn gefermenteerd. 30 tot 40% van het heerlijks wat we dagelijks eten is ontstaan door fermentatie. Bij het fermenteren gebruiken we micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) om moleculen af te breken, en zo ontstaan er allerlei nieuwe stoffen en smaken

Wat is Kimchi?

Waarschijnlijk heb je het al vaker voorbij zien komen of zelfs al weleens gegeten. Maar wat is kimchi eigenlijk? Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal kool. In Korea is het zelfs hét nationale gerecht, het staat zelfs op de Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst. Het wordt (net als bijvoorbeeld zuurkool) gefermenteerd. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van gisten, schimmels en bacteriën. In het geval van kimchi groeien deze vanzelf door de warme en vochtige omgeving. Je voedsel krijgt door de fermentatie een friszure smaak en kan veel langer bewaard worden. Deze techniek werd al gebruikt door onze voorouders.

Hoe smaakt kimchi?

Het heeft wat mij betreft absoluut een unieke smaak. Pittig, zoet en tegelijkertijd een beetje zout; dat is misschien wel de beste omschrijving. Vergis je niet, de meeste kimchi is behoorlijk aan de pittige kant. Daarnaast proef je vaak tonen van gember en knoflook met een friszure smaak. Door het proces van fermenteren krijgt de kimchi een bijzondere lichtzure smaak

Planetproof barbecueën

Onze Kimchi Burger heb ik met veel zorg en liefde ontwikkeld en ik wil deze jou heel graag laten proeven. Houd je van pittig, apart én planetproof? Dan zit je met deze burger zeker goed. Ook bij A-Z houden we niet van eten verspillen’ en met de techniek van fermenteren hoef je gelukkig nooit meer iets weg te gooien. Hoe mooi is dat. In ons Vegan Deluxe Barbecue Menu vind je onze Kimchi Burger terug.