Eén grote familie

Eén grote familie

Eén grote familie

Familiedag

Gistermiddag hebben we de 2 jaarlijkse Willemsdag, oftewel familiedag gehad. Het betreft hier een grote gezellige familie die ooit bestond uit 9 kinderen met aanhang. Inmiddels zijn er al enkele ooms en tantes, een neef+nicht en mijn ouders weggevallen. Ik heb altijd enorm veel zin in deze dag, zo dus ook gisteren. We zouden een rondleiding krijgen op de boerderij van mijn neef Jeroen. Die houdt koeien ‘zonder knechten’, dus ik was zeer benieuwd naar zijn moderne manier van 'boeren'.

Robots

De geur van de koeienvlaaien kwam ons al tegemoet toen mijn vrouw en ik bij Jeroen het erf op kwamen rijden. Een moderne woning en een net zo moderne koeienstal rezen op uit het groene  boerenlandschap. Mijn meestal niet zo spraakzame neef leidde ons vol trots rond op zijn bedrijf. Vandaag echter raakte hij maar niet uitverteld terwijl de (melk)koeien relaxt stonden te eten aan de voerbakken. Sommigen lagen zelfs te rusten op een jawel… waterbed. Het kan allemaal tegenwoordig. Poepscheppen hoeft ook niet meer. Een technologisch wonder, oftewel robot, doet het werk. Iedere dag veegt deze geruisloos alle uitwerpselen in de daarvoor bestemde geulen. 'En het melken dan?' Ook daarvoor is er een volautomatische knecht aanwezig. Deze melkrobot weet precies welke dame wanneer gemolken moet worden. Ik keek mijn ogen uit. Wat een prachtige manier van 'boeren' zeg.

Bijkletsen

Na de excursie gingen we als familie richting een speelhoeve in de buurt. Daar konden de kleintjes onder ons heerlijk klauteren en klimmen terwijl de ouderen onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers konden bijkletsen over van alles en nog wat. Benieuwd naar het lekkers voor bij de koffie? Ik kan je bij deze vertellen dat we geen vlaai kregen bij de koffie. Dit is in Limburg normaliter wel de gewoonte. Het was iets van cake met kersenvulling of appelvulling. Ik denk dat boer Jeroen geen (koeien)vlaai meer kan zien hahaha. En hij mocht dit jaar de familiedag organiseren dus vandaar. We hebben genoten met zijn allen. En we hebben nog wat opgestoken ook. Al met al een dag met een gouden randje.