Lekkers voor Carnaval

Lekkers voor Carnaval

Lekkers voor Carnaval

Drie dolle dagen

Binnenkort zetten we weer samen de bloemetjes buiten tijden de drie dolle dagen. Je dagelijkse kloffie blijft hangen in de kast en wordt verruild voor iets extravagants, van clownskostuum tot indianenoutfit aan toe. Maar waarom verkleden we ons eigenlijk? Uit bronnen gaat het verhaal rond dat men tijdens de avond voor de vastenperiode van de 40 dagen (waarin men geen vlees mocht eten, carnaval betekent ‘vaarwel vlees’) verkleed ging om niet herkend te worden. Zo kon men anoniem de beest uit hangen, voordat de vastenperiode zou aanbreken. In de middeleeuwen droeg men destijds gewoon een laken over het hoofd om zo onherkenbaar te genieten van drank en spijs én elkaar.

Wat eten we met Carnaval?

Vaak eten we met carnaval een lekker bord zelfgemaakte erwtensoep, eieren met spek of doen we ons, tussen het bier drinken door, tegoed aan een lekker stukje balkenbrij (karboet, limburgs dialect).  Vier je komende carnaval met een grote groep mensen maar willen jullie eens iets anders eten dan bovenstaand? Probeer dan eens een lekker hapje van de grill en kies voor het Winter Barbecue Menu of ons Burgers & Dogs Barbecue Menu.  Beiden zullen jullie hongerige magen op de komende carnavalsdagen zeker vullen en er is voor ieder wat wils.

As-woensdag

Op de woensdag na carnaval wordt er vaak haring gehapt of ‘un hierungslaai’ (limburgs dialect) veroberd. Waar deze traditie nu weer vandaan komt? Om dat te weten, moeten we heel wat jaren terug. De woensdag na carnaval heet officieel Aswoensdag. Dit is van oudsher een katholieke kerkgebeurtenis waarbij christenen een askruisje halen bij de priester als teken van boetedoening en moment van bezinning. Na het halen van het askruisje is het de bedoeling om thuis haring eten. Aswoensdag valt dit jaar op 22 februari en dit is het begin van de veertig dagen durende vastentijd. In deze vastendagen leven gelovige christenen heel sober en wordt er tot Pasen alleen het hoogstnoodzakelijke gegeten. Haring zou veel voedingsstoffen bevatten en door het eten van deze vis zou je gemakkelijker de vastentijd doorkomen.

Anti-kater

Inmiddels is voor velen de religieuze achtergrond van deze traditie een beetje achterhaald en eten we nu vaak om een andere reden haring (of 'un hierungsalade') op deze speciale woensdag na carnaval. Deze vette vis blijkt namelijk erg goed te werken tegen katers. Het verdrijft de kater en verzacht de pijn in de keel. Het bevat een groot aantal B-vitaminen, eiwitten en zo’n 20 tot 22 procent vet. Vanwege de onverzadigde verzuren is haring ook nog eens een goed middel tegen de griep en verkoudheid. Er wordt zelfs vaak gezegd dat door al dat bier dat met Vastenavond wordt gedronken, de haring goed kan zwemmen haha...!