Het Suikerfeest: de hemel op aarde

Het Suikerfeest: de hemel op aarde

Het Suikerfeest: de hemel op aarde

Ramadan

Tijdens de ramadan eten en drinken de moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Een oude naam voor het Ramadanfeest (of Eind al-Fitr) is 'Het Kleine Feest'. Toch duurt het maar liefst drie dagen! Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mogen eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes  gemaakt of ingeslagen. Om die reden wordt dit feest in Nederland ook wel het Suikerfeest genoemd. 

Eid Mubarak

De eerste feestdag begint heel vroeg met een klein ontbijt. Daarna is er een speciaal feestgebed in de moskee waar iedereen bij mag zijn, ook vrouwen en kinderen. Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.

Visite

Net zoals bij ons met Kerst of Pasen, gaat iedereen bij elkaar op visite. Natuurlijk eerst bij je ouders en bij je opa en oma. En vooral bij oude en zieke mensen: zij verdienen nu extra aandacht. Zelf ontvang je ook een hele stoet gasten die je verwent met snoepjes en (zelfgebakken) koekjes.

Schoon

Nu je zelf een hele maand hebt gevast, ben je als het ware ook nieuw en schoon. Van je ouders krijg je vaak een cadeautje, soms ook geld. Het liefst een nieuw en schoon bankbiljet. Want nu je zelf een hele maand hebt gevast, ben je als het ware ook nieuw en schoon. Bovendien heb je speciaal voor het feest nieuwe kleren gekocht. Vroeger deden christenen dat trouwens ook met Pasen, om er op hun 'paasbest' uit te zien.

Baklava

Het meest bekende dat geserveerd wordt tijdens het Suikerfeest is Baklava. Gemaakt van filodeeg en gevuld met amandelen, walnoten, suiker en honing. Natuurlijk is de dadel niet weg te denken – al dan niet verwerkt in een koekje – de Chebakia

Multicultureel

Als bedrijf hebben wij ook verschillende moslim medewerkers in dienst die we tijdens de Ramadan meemaken in de kantine. Voor hen geen boterhammen tussen de middag of een broodje kroket, nee… 'zero' staat op het menu. Het werk gaat gewoon door, dus dat valt natuurlijk niet mee. Als leek weten wij natuurlijk helemaal niet hoe het voelt om overdag niet te eten maar een voorstelling ervan maken kunnen we natuurlijk wel. Ze zijn trots als de maand vasten erop zit en ze weer kunnen gaan genieten van bijvoorbeeld het Mediterraans Barbecue Menu. Dit barbecue menu is geheel samengesteld met Halal vleesprodukten (Halal betekent letterlijk vertaald uit het Arabisch 'toegestaan' en omschrijft alles wat volgens de Islam geoorloofd is ) waarmee we onze moslimvrienden tegemoet komen.