Amsterdamse Ui-Salade

Amsterdamse Ui-Salade

Amsterdamse Ui-Salade

Als ik ga barbecueën, grijp ik als 1ste naar de Amsterdamse Ui Salade. Dit is échtttt mijn favoriete zomersalade. Die kenmerkende gele zilveruitjes maken de in zuur gelegde koolsalade fris en uitermate geschikt voor bij een zomerbarbecue. Niet alleen voor Amsterdammers is de Amsterdamse Ui een begrip: in huishoudens door heel Nederland staan de potten met gele uitjes in de koelkast. Wat er precies in dit tafelzuur zit en waarom ik vind dat deze Nederlandse klassieker (verwerkt in een salade) niet mag ontbreken bij een zomerse barbecue? Ik zal het je uitleggen. Eigenlijk is het een doodgewoon zilveruitje dat is ingelegd in een mengsel van azijn en kruiden. Meestal mosterdzaad, laurierblad en piment. Hierdoor zijn ze langer houdbaar en krijgen ze ook een frisse, knapperige, zure bite! Précies wat ik nog miste bij een zomerbarbecue. De gele kleur krijgen ze van het saffraan dat aan de azijn is toegevoegd. Deze salade met de kleur van de zon is al jarenlang mijn favoriet, zoals ik al zei, en dat zal zeker zo blijven.