Spicy Lemon Dorade van de barbecue

Spicy Lemon Dorade van de barbecue

Spicy Lemon Dorade van de barbecue

Welke vis is lekker op de barbecue?

Dorade van de barbecue vinden veel mensen heerlijk. Normaal eten we doradevis alleen in Spanje waar deze vis dicht bij de kust veel voorkomt, maar ook in Nederland wordt de Dorade gevangen en is vers bij A-Z Barbecue Service verkrijgbaar.

Dorade op de barbecue

Dorade is eigenlijk een verzamelnaam voor drie soorten vis die behoren tot de zeebrasems. De dorade die wij op de barbecue gegrild hebben is een goudbrasem. Goudbrasems worden in Nederland gevangen in de Waddenzee waar ze leven rondom de kusten van de waddeneilanden. In grote hoeveelheden komt de vis voor in het noordelijk deel van de Atlantische oceaan en in de Middellandse zee. In Spanje, Griekenland en Turkije wordt de Dorade gekweekt. De Dorade kan maximaal 11 jaar oud worden en een lengte bereiken van wel 70 cm!

Hoe vaak per week moet je vis eten?

Vis is belangrijk voor een gezond lichaam. Dit heeft vis vooral te danken aan de bijzondere vetten die het bij zich draagt. De omega 3 vetten EPA en DHA bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 2 in Nederland. Er wordt daarom aangeraden minimaal twee keer per week vis te eten. De kans op hart- en vaatziekten wordt hiermee verkleind. We horen om ons heen wel eens dat mensen niet weten hoe ze vis moeten bereiden. Eigenlijk kun je met vis alles doen en dus ook bereiden op de barbecue. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen.

Hoe kun je zien of vis vers is?

De Dorade kopen wij in bij een van de beste visleveranciers van Nederland die hem voor ons heeft ontschubt en schoongemaakt, maar de kop eraan heeft gelaten. Mocht jezelf verse vis gaan kopen, let dan altijd op de versheid. Vraag de visboer wanneer de vis gevangen is en hoe lang hij er al ligt. De huid van de vis moet mooi metaalachtig glanzen en de ogen moeten helder zijn. Verder moet de vis fris en licht ziltig ruiken. Het schoonmaken en ontschubben van de vis kun je zelf doen en is niet moeilijk, maar het verwijderen van de ingewanden is wel een beetje een vies werkje. Bij A-Z hebben wij beide al voor jou gedaan, lekker makkelijk toch!

Hoe bereid je vis op de barbecue?

Zorg ervoor dat de barbecue op temperatuur is. Mocht je wat rozemarijn in huis hebben gooi dit dan op de kooltjes zodra je de vis op het rooster legt. Dit geeft nog wat extra smaak. Om ervoor te zorgen dat de Dorade niet in stukken uiteen gaat vallen als je hem omdraait gebruiken we bij A-Z een visklem. Gril de vis om en om op de barbecue totdat hij mooi gebruinde plekjes krijgt en de huid krokant aanvoelt. Het is moeilijk te zeggen hoe lang de op dorade op de barbecue moet. Dat hang af van de temperatuur van de barbecue. Als de vis klaar is, haal je hem uit de klem en kun je hem direct eten. Ook de huid is eetbaar en lekker. De Dorade heeft grote stevige graten waar het vlees makkelijk vanaf glijdt. Houd er wel altijd rekening mee dat er een graatje in je mond terecht kan komen. Kauw het vlees daarom goed om te voelen of er een graatje in zit, of pluis het uit met je vingers voordat je het in je mond stopt.

Kost vis bereiden veel tijd?

Vis bereiden teveel gedoe? Niet met de Doradevis van A-Z Barbecue.  Via onze website  te bestellen: Extra's voor liefhebbers